Hechtingen
Nadat de extracties hebben plaatsgevonden, zijn de wondjes zorgvuldig gehecht. Deze hechtingen zijn zelf-oplosbaar en hoeven dus niet apart te worden verwijderd. Hechten is noodzakelijk voor een snelle wondgenezing en een verminderde kans op infecties.

Reiniging
De eerste twee dagen mag de prothese niet uitgenomen worden. De derde tot en met de tiende dag na plaatsing mag de prothese twee maal per dag uit namelijk ‘s morgens en ‘s avonds na het eten voor reiniging. De mond dient te worden gespoeld met Chloorhexidine mondspoeling 0,20%, verkrijgbaar als o.a. Corsodyl® of Curasept® en de prothese geborsteld en afgespoeld. De resterende tijd dient de prothese te worden gedragen; ook ‘s nachts. Deze regels gelden tot en met de tiende dag na behandeling.

Spoelen (1)
Het is niet raadzaam om de eerste twee dagen met welk ontsmettingsmiddel dan ook, te spoelen. Deze lossen het bloedstolsel op, hetgeen onontbeerlijk is voor een normale wondgenezing. Indien het stolsel op zijn plaats blijft, is tevens de kans kleiner dat daar voedselresten terecht komen en verminderd de kans op een ontsteking.

Spoelen (2)
U heeft een recept meegekregen voor Chloorhexidine-digluconatis mondspoelmiddel 0,20% (o.a. verkrijgbaar als Corsodyl® of Curasept®.)
U dient dit de derde dag na het plaatsen van de prothese, volgens voorschrift te gebruiken. Dit reinigt de mond uitermate zorgvuldig en geeft tevens een enigszins frisse adem. Notabene, voor het spoelen de prothese uitdoen.

Pijnstilling
De eerste dagen kunnen in de regel met een aanzienlijke hoeveelheid pijn gepaard gaan. U kunt deze bestrijden met paracetamol. Houdt u zich aan de maximale toegestane dosis van 6 tabletten per dag. De eerste twee nachten kunt u bij voorbaat de wekker zetten en om de 3 – 3,5 uur een tablet innemen. Op deze wijze blijft de hoeveelheid pijnstiller in uw bloed op werkzaam niveau.

Drukplaatsen (1)
Na een onbepaalde tijd zult u merken dat het gebit op een of meerdere plaatsen pijnlijk gaat drukken. De eerste twee dagen is daar niets aan te doen. Hierna kunt u de drukplaatsen na voorafgaande afspraak laten verwijderen.

Drukplaatsen (2)
De heling van de wondjes zal enige tijd in beslag nemen en gaat gepaard met krimp van de wondranden en enige resorptie van het bot. De prothese krimpt vanzelfsprekend niet mee en gaat als gevolg hiervan na plusminus zes weken tot twee maanden losser zitten. Dit betekent voor u dat de prothese dan van een nieuwe laag of voering zal moeten worden voorzien, het zogenaamde rebasen. Deze behandeling zal apart in rekening worden gebracht.