Napijn
Na de behandeling is pijn te verwachten en normaal. Deze pijn kunt u tegengaan met paracetamol, te verkrijgen bij apotheek en drogist. Het kan ook zijn dat een recept voor een andere pijnstiller is meegegeven.

Spoelen en tandenpoetsen
De wond geneest het beste wanneer het bloed goed kan stollen. De eerste dag de wond niet schoonspoelen. Na het eten de tanden normaal poetsen met een matige hoeveelheid tandpasta. Indien geadviseerd dient u vanaf de volgende dag te spoelen met Chloorhexidine mondspoeling 0,20%, verkrijgbaar als o.a. Corsodyl® of Curasept®.

Eten en drinken
Nadat de verdoving is uitgewerkt kunt u in principe weer eten en drinken maar pas de consistentie van het eten aan door deze te prakken, malen of te pureren en de extractie regio zoveel mogelijk te ontzien. Door irritatie en zwelling na de ingreep kan de mond moeilijk te openen zijn en kan slikken en/of eten ook lastig zijn.

Zwelling
Om een zwelling tegen te gaan, kan de eerste dag het gezicht wat worden gekoeld op de plaatsen waar behandeld is. Stop hiervoor wat ijsklontjes in een plastic zak en doe dit in een washandje. Houdt dit tegen het gezicht, vijf minuten per uur. Aanvankelijk kan de zwelling blauw verkleuren (bloeduitstorting), later kan deze geel worden. De zwelling kan drie tot vier dagen na de behandeling toenemen. Ook kan het zijn dat de mond niet goed opengaat.

Nabloeding
Wanneer het bloeden niet vanzelf stopt, leg dan een dubbelgevouwen verbandgaasje op de wond om druk uit te oefenen op de plek waar het bloed uit komt. Bijt hier ongeveer een kwartier op dicht. Wanneer de bloeding niet ophoudt, kunt u ons bellen. De eerste dagen na de behandeling is een beetje bloed normaal. Grote hoeveelheden bloed niet inslikken.

Alcohol en roken
Alcohol en roken vertragen de wondgenezing en kunnen de pijn verergeren. Wij raden u aan de eerste dagen na de behandeling niet te roken en geen alcohol te gebruiken.

Open verbinding
Indien een open verbinding naar de neusbijholte is gesloten, zijn deze wonden gevoelig voor druk- verschillen. Roken, snuiten en bolle wangen blazen (muziekinstrument) zijn slecht voor de genezing. Houd de mond open als u moet niezen. In de eerste paar dagen verliest u mogelijk wat bloed uit de operatiewond of uit de neus. Dit is niet verontrustend. Als de wond continu blijft bloeden en het niet lukt de bloeding met een gaasje te stelpen, dient u telefonisch contact op te nemen.

Hechtingen
Nadat extracties hebben plaatsgevonden, zijn de wondjes zorgvuldig gehecht. Deze hechtingen zijn zelf-oplosbaar en hoeven dus niet apart te worden verwijderd. Hechten is noodzakelijk voor een snelle wondgenezing en een verminderde kans op infecties. N.B. hechten is niet altijd nodig of mogelijk bijvoorbeeld na verwijdering van melkelementen.

Gebruik van het spuitje
Als u na het verwijderen van een verstandskies een spuitje (monoject) heeft meegekregen, is het gebruik als volgt: na de maaltijd de wond schoon spoelen met lauw kraanwater. U doet lauw kraanwater in een glas, zuigt dit op met de monoject en zet de tip van de spuit zo diep mogelijk in de lege tandkas. Deze dan met enige druk uitspoelen.
Op advies vult u de monoject met Chloorhexidine mondspoelmiddel 0,20%, verkrijgbaar als o.a. Corsodyl® of Curasept®.